Bugun...
SON DAKİKA

KARAKAÇAN GÜNÜ: 6. HAZİRAN

 Tarih: 06-06-2024 09:46:00
FİKRİ ÇALIŞKAN
Bu günü, Hoca’ya bir gönül borcu olarak, ben öneriyorum. Uluslararası boyutlu böyle bir günü, Nasrettin Hoca’nın Kara Kaçana ters binerek, engin mizahının ve milletimizin yüce gönüllüğünün anıtsal bir fotoğrafı olarak insanlığın bilgisi ve kabulüne sunmalıydım. İçte ve dışta Hoca’ya verilen değerin bir karşılığı olarak, öneri genel bir kabul görecektir. Buna inanarak, değerlerimize sahip çıkmanın böyle somut bir örneğini insanlarla paylaşıyor olmaktan bahtiyarlık duyuyorum. Bu bana Hoca Nasrettin’le aynı vatanın evladı olmaktan onur duyulası bir hareket olarak göründü.
Zamanın ruhuna çok uygun düşen bu anlamlı günü, KARA KAÇAN GÜNÜNÜ, canı gönülden kutluyorum. Hoca Nasrettin’le, Kara Kaçan’ı hasretle anıyor ve arıyorum! (Bu gün 6. Ayın 6.’sı.)
Onları sevgiyle anmanın ve Günlerini kutlayarak gönüllerini hoş, ruhlarını şad etmenin güzelliğini sizlere bırakıyorum.
Sizler için de en içten dileğim, her şeyin sizin ve sevdiklerinizin gönlünüze göre olmasıdır.
**
NOT: Hollanda’da yaşayan Ali Çalışkan’ın (kardeşim) üç gün önce, 3. Haziran Bisiklet Günü kutlaması, bu öneri için bana esin verdi. ‘Bisikletin günü olur da, Kara Kaçan’ın günü olamaz mı’ diye düşündüm. Elbette olurdu. ‘Olsun o zaman’ deyip tuşlara basmaya başladım. Sonuç:
6. HAZİRAN DÜNYA KARAKAÇAN GÜNÜ
**
Çocukluğumun anıları arasında en kanlı canlı olarak zihnimde yaşamakta olanlar arasında, ailemizin bir bireyi, aynı vatanın yurttaşları olarak bilip saydığımız eşeklerimiz-merkep ya da at ve katırlarımızla ilgili olanlar da yer almakta. “Anadolu Ahalisinin” tamamı için bu aynıyla vakidir.
Başka türlü, bu topraktan gelmiş geçmiş Hocayla Kara Kaçan’ın bir elmanın iki yarısı gibi oluşlarını nasıl açıklayabiliriz ki!
Ne yazık ki geldiğimiz noktada, Karakaçanların hayatlarımızdan uzaklaşmaları, aslında TOPRAKTAN KOPUŞUMUZ olmuştur.
Heyhat!
Muhannete muhtaçlığımız da bundandır
**
Küçük bir fıkra (Hocadan):
Hoca bir gün eşeğine ters binmiş, gidiyormuş. Yoldan geçenler merak edip sormuşlar:
- Hocam, neden eşeğe ters biniyorsun? Hoca’nın cevabı ibretlik:
- Eşekle aynı yolda, aynı yöne gittiğimi görmemek için.
  Bu yazı 733 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI